Wel kleur, geen kleur in huis?
Als iets persoonlijk is in een interieur dan is het wel kleurgebruik (of juist de afwezigheid ervan). Want de een rent al weg bij een off-white muur terwijl de ander het liefst een volledige kleurenwaaier toepast. Deze blog met tips is voor die mensen die wel graag kleur willen gebruiken maar het lastig vinden een mooi (en rustig) geheel te vormen. We gaan op zoek naar harmonie!
Wat is harmonie in kleur?
Alle kleuren hebben bepaalde karakter eigenschappen. Heel licht, donker, of juist helder of gedempt. Als kleuren een gemeenschappelijk karakter hebben is er een relatie tot elkaar. In de professionele wereld van kleur wordt dit aangeduid als een kleurharmonie.
Op zoek naar Harmonie in kleur, tip 1: de NCS code
Stel je hebt een fijne kleur blauw gezien maar je wilt er graag nog een andere kleur bij combineren. Probeer dan eens te achterhalen wat de NCS code is van deze kleur blauw. Het Natural Color System (NCS) is een internationaal gebruikte methode om kleuren te ordenen en te identificeren. Op de meeste kleurenwaaiers staan deze codes vermeld en anders kan jouw lokale verfwinkel je hierbij vast helpen. (In de omgeving van Goes is bijvoorbeeld ‘de Verfbron’ een adres om eens binnen te stappen, zie ook www.verfbron.nl
Op zoek naar Harmonie in kleur, tip 2: de Grijswaarde
In dit voorbeeld gebruik ik een blauwtint met als code NCS S 1040-R70B. In deze code staan de eerste 2 cijfers voor de grijswaarde (letterlijk de hoeveelheid grijs) in de kleur blauw, hier dus 10%. Als je nu op zoek gaat naar een tweede kleur (blauw/groen bijvoorbeeld) dan zou NCS S1040-B70G een harmonieuze kleur zijn. Dit omdat hier de beide grijswaarde (van 10%) overeenkomen.


Harmonie in kleur, tip 3: de Kleurverzadiging
In het eerste kleurvoorbeeld met de NCS codes is het je misschien opgevallen dat ook het 2de cijfer, 40, overeenkomt. Dit staat voor 40% kleurverzadiging of kleurintensiteit. Zowel in het blauw als in het blauw/groen is dus de intensiteit hetzelfde wat zorgt voor een tweede harmonie in het kleurgebruik.
Ik geef jullie nog een voorbeeld:
NCS S 2005-Y50R (een warme lichte bruin) tezamen met NCS S 2005-R90B (een blauw/grijs). Ook hier komen zowel de vergrijzing (20%) als de verzadiging (5%) overeen en is er dus sprake van een mooie harmonie.


Let op! Zoals ik in een eerdere blog al heb vermeld is dat de ligging (en dus de lichtinval) van een ruimte ook van grote invloed kan zijn op hoe een kleur overkomt. Een sterk vergrijsde kleur zal in een kamer met een noord ligging altijd koeler overkomen dan bij een zuidelijk gelegen ruimte.
Ter inspiratie, harmonie in wand en vloer:
In deze interieurfoto van Trendhopper zijn zowel de wand als de vloer van een zelfde type vergrijzing en kleurintensiteit. Ze komen rustig over en lopen als het ware in elkaar over. Ook de stof van de meubels en het boeket droogbloemen zijn gekozen in rustige, vergrijsde tinten. Een mooi geheel zo!

Nog even een weetje:
De NCS notatie heeft niets te maken met het mengen van de kleurpigmenten e.d. De verffabrikanten, zoals www.histor.nl en www.flexa.nl varieren hierin onderling en hebben hier hun eigen mengverhoudingen voor.


Ik hoop dat ik jullie met deze tips een beetje op weg heb geholpen in de mooie wereld van interieur en kleur. Maar natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over hoe je kleuren in je interieur kunt toepassen. Houd hiervoor mijn aankomende blogs in de gaten.
Mocht je vragen hebben over kleur, kleurgebruik of over deze blog dan hoor ik ze graag natuurlijk. Mail dan naar edith@tintstyling.nl of gebruik de contactpagina op de website.
Vriendelijke groeten, Edith Houberg, TINT Styling & Advies
