Selecteer een pagina

Je eigen smaak, sfeer en persoonlijkheid terugvinden in je interieur geeft rust en gezelligheid. Maar misschien wil je die identiteit nog wat meer laten spreken? Of heb je simpelweg een lege plaats aan de muur die je graag met iets bijzonders wilt aanvullen. Kunst in al zijn vormen en schakeringen is daarvoor een uitgesproken kans.

Maar waar vind je kunst die jij (en je eventuele huisgenoten) mooi vinden? En niet onbelangrijk, hoe ga je de uitgekozen plaats of ruimte in je interieur daarvoor gebruiken? Ik geef je hieronder enkele tips. 

 

Tip 1: de Kunstroute

Een eenvoudige eerste stap om met kunst kennis te maken is tijdens een Kunstroute. Middelburg organiseert bijvoorbeeld iedere eerste zondag van de maand een route waarop diverse ateliers en galerieën geopend zijn en vrij te bezoeken (www.kunstroutemiddelburg.nl)

Informeer eens of er bij jou in de buurt ook een stad is die zoiets dergelijks organiseert.

Op een speelse manier ontmoet je zo beeldende kunst, schilderkunst, fotografiekunst en ga zo maar door. Je doet ideeën op, spreekt misschien de kunstenaar zelf en gaat langzaam aan beter begrijpen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Tip 2: Kunst ophangen, nek verrekken?

Misschien heb je een te gek schilderij of wandobject gevonden wat je graag een mooi plekje wil geven in je interieur. Belangrijk is hier hoe hoog (of juist laag) je het ophangt.

In de eethoek zit je meestal op wat hogere stoelen, daar hang je de wanddecoratie ook automatisch wat hoger. Probeer ongeveer zit-ooghoogte aan te houden voor het midden van je kunstobject. In de hal kun je juist uitgaan van een staande persoon. Zo wordt het letterlijk een echte eyecatcher bij het binnenkomen (foto betaalbarekunst.nl).

In het zitgedeelte worden schilderijen en foto`s e.d. vaak ook veel te hoog gehangen. Hoe leuk is het als je zittend kunt genieten van de kunst zonder je nek te hoeven verrekken.

Extra tip; voordat je begint met gaten boren, kijk ook eens naar de modulaire wandophang systemen. Een sierlijke rail met daaraan een doorzichtige draad zorgt dat je eenvoudig kunt veranderen.

Tip 3; In the spotlight

Je hebt jouw unieke kunstwerk gevonden en wil dit graag de aandacht geven die het toekomt. Dan is goede verlichting een must.

Wandverlichting is een optie die veel wordt toegepast. Een armatuur met een verstelbare arm werkt hier prima. Nadeel als je dit op een bestaande muur gebruikt zijn de lelijke snoeren. Altijd proberen deze weg te werken of in de muurkleur te laten wegvallen.

Een plafondspot die rechtstreeks op een lichtpunt kan worden aangesloten zorgt voor echte accentverlichting. Zoek altijd naar verstelbare spots.

Een kunstwerk uitlichten vanaf de vloer of een tafeltje geeft vaak een zachter effect. De afstand verzacht hier automatisch het licht.

Extra tip: Misschien leuk om te weten is dat lampen een CRI waarde hebben. Musea passen deze technieken zeker toe op hun Rembrands en van Goghs. Deze waarde van 0 tot 100 geeft aan hoe natuurgetrouw de kleuren worden weergegeven. Daglicht heeft hierbij de maximale waarde van 100, maar gelukkig zijn alle ledlampen hierin tegenwoordig ook al sterk verbeterd.

Tip 4: Afmetingen

Dit nostalgische schilderij van Anneke Nonnekes uit Goes meet 1.20 x 1.00 meter en valt daarmee onder de grotere objecten. Maar juist een enkel groot schilderij geeft een ruimte soms die body die het goed kan gebruiken.

Meerdere kleine lijsten die tezamen een collage vormen (een heuse art wall) geven op een speelse manier invulling aan een grotere lege plek op je muur. Kijk eens op www.werkaandemuur.nl voor enkele voorbeelden van lay-outs. 

Maar ondanks alle tips en goede raad is en blijft kunst een persoonlijk iets. Iets raakt je, verbaasd je of maakt je vrolijk. En die emoties zijn je allerbeste uitgangspunt.

En met dit fotootje van mijn zelf geknutselde moederdag kunstwerkje wens ik jullie veel plezier in jullie kunst zoektocht. Mocht je vragen hebben over deze blog of over andere interieuronderwerpen dan mag je altijd contact opnemen: 06-23912516 of mail naar info@tintstyling.nl

Sfeervolle groeten, Edith Houberg